Erzurum Ketesi
Hamurun malzemeleri :
- 2 su bardağı süt
- Yarım çay bardağı erimiş tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 20 gr. Yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 adet yumurta ( sarısı dışına akı hamurun içine )
- 7,5 su bardağı un
- 2,5 su bardağı un
- 200 gr tereyağı
- 1 su bardağı ceviz
- 1 çay bardağı erimiş tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
2 = Ilık sütte maya ezilir. Yumurta akı, yarım çay bardağı erimiş tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilip ahşap çatalla çırpılır. Daha sonra un ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir.
3 = Yaklaşık on dakika yoğrulan hamurdan parçalar alınarak yumurtadan büyük yumaklar yapılır. ( yaklaşık 24 adet çıkıyor ) Üstüne nemli bir bez örtülüp 10 dakika dinlendirilir.
4 = Hamur unlanarak yuvarlak açılır. Erimiş tereyağı ve sıvıya karışımından üzerine yarım yemek kaşığı sürülür. Hamurun her tarafına yayılması sağlanır. Sonra üzerine kavrulmuş cevizli undan serpilir.
5 = Hamur rulo şeklinde sarılır. Rulo şeklindeki hamur çekilerek uzaya bildiği kadar uzatılır. Aynı gül böreği gibi sarılır. Yumurta sarısını ve birkaç damla sıvıyağı karıştırıp çırpın. Bu karışım ketelerin üzerine sürülür. Sıcak fırında pişirilir.
6 = Yumurta sarısını ve birkaç damla sıvıyağı karıştırıp çırpın. Bu karışım ketelerin üzerine sürülür. Sıcak fırında pişirilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa